söndag 7 december 2008

Tandfeen...

Tandfeen har börjat ta tillbaka tänderna hon satt dit en gång i tiden. Jepp, jag har borstat tänderna på Essi sedan hon var valp och så här vita är dom, ingen tandsten. Men två satt plötsligt lösa. Iväg till veterinären igen. - Det är tandlossning. Sa vet. ????? sa jag, jag har ju borstat! (bilderna är lite suddiga för det var svårt att hålla o fota samtidigt ;) - Ja du kan borsta ihjäl dig, det hjälper inte mot tandlossning, det är en sjukdom. Det är Ess dåliga andedräkt som varit enda symtomet. Hon sa oxå att detta inte var ovanligt på den här typen av hund och att tänderna satt med lite felaktig vinkel på rasen. Framtänderna iaf. Och de sitter ofta ytligt för vinthundar har avlats med smal nos så käkarna blivit för späda o tänderna sitter ytligt. Tandköttet har inte blödit förrän tänderna nu satt löst. Vet hittade fler lösa tänder oxå. Hon sa att enda sätte att slippa detta var att borsta med Hexarinse efter varje måltid FRÅN de är valp och framåt, för all framtid..... Så är det. Så nu gör vi det och tänderna är inte dragna än men det ska göras efter jul antagligen. Vi kunde inte fixa tid innan. Men vet sa att det var just ingen brådska med det. Detta med dålig andedräkt är något man hör ofta vad gäller IG. Och att tänder lossnar, men jag har alltid trott att det berodde på dåligt skötta tänder och tandsten. Så det känns som detta vore något för klubben att informera lite om. Så man har chansen att förebygga.

Sedan har Ess haft problem med ett bakben som låser sig ibland och hon får väldigt väldigt ont, skriker i högan sky. Det har hon råkat ut för sedan hon var valp. Men det har hänt så sällan så jag har inte reagerat så mkt på det men tänkt kolla upp det vid tillfälle. Så jag mailade uppfödaren och fick tillbaka svaret i samband med tandhistorien. Ja de tror ju att det är patella. -Jaha ja, tänkte jag bara. Det oxå. Men, hundarna lever ju åtminstone! Det räckte att bli av med en hund i år, inga fler nu! Så detta kan ja leva med. Men tänk på att tandoperationer kostar mellan 5-7000 kr så man ska ha en buffert. Det går inte på försäkring sådant här. Och jag tänker inte operera ed mot ev patella just nu. Problemen är alltför små. Men tyvärr blir det ingen kull som jag sett fram emot :(

Det är pga detta jag inte uppdaterat bloggen på ett tag, har liksom tappat lusten lite. Får se om den dyker upp igen.

Ha det bra alla ni andra!

Xxxx

11 kommentarer:

Anonym sa...

nää ... fy vad mycket grejer ... och på minsta lilla sötaste Essi !! ... hmm... men som sagt, de lever och är världens finaste älsklingar !!!
Sköt om er alla och försök att hålla er friska lite längre stunder åt gången nästa gång !
Många varma kramar från oss

Cilla sa...

Ja det är ju värst för lilla Essgumman, det är ju hon som blivit lidande. Yoyo mår iaf bättre men såret vätskar lite fortfaraande tyvärr. Så vi fick sätta på kragen igen. Hon slickade upp det hela tiden.

R-tan sa...

Stackars lilla Essi! Skönt att Yoyo verkar bättre iallafall. Det har ju sannerligen inte varit nåt toppår för er.
Det här med italienarmunnar är en trist historia :(
Jag har också försökt hålla efter R-tans tänder men hon har också dålig andedräkt så jag får väl börja spara. Och sedan är det väl Valborgs tur... Nää man får inte tänka för mycket på det!
Kram Karolina

Cilla sa...

Ja det är skönt med Yoyo! Ja det är mycket trist detta med tandproblemen.. Men köp Hexarinse och använd förebyggande! Det skadar inte! En flaska kostar 250:- men det tjänar man ju in... Tänderna växer ju heller int ut igen tyvärr. O går dom omkring med inflammationer o bakterier i munnen kan det tyvärr sprida sig i kroppen och ställa till andra problem.

Anonym sa...

Hej
Men fy vad trist! Hur går det att äta nu då för lilla Essi? Och var köper man det där medlet?
Beckan luktar också lite småpyton i munnen, fast jag borstat sen jag hämtade honom och jag borstar 5 dagar i veckan och skrapar tänderna vid behov. Men det verkar ju ändå inte hjälpa mot iallafall tandlossning. Hans framtänder är itne så roliga faktiskt,, men vet. har aldrig sagt något om det. Hur gammal är Essi?
HOppas hundarna kryar på sig - vi håller tummar och tassar!
kram från
LInnea o Beckan

Cilla sa...

Hej Linnea! Essi är bara 2,5 år.... för tidigt för sånt här :( Vi köpte Hexarinse hos veterinären. Vet inte om det bara finns hos vet eller antagligen oxå på apotek? Men det är gjort för djur, ett djurläkemedel. Ja veterinären (specialist på tänder) sa att just framtänderna ofta var problem, på Ess vill alltid mat fastna mellan framtänderna och den lossar inte själ utan man måste borsta. Nåt sjukt är det för på Yoyo blir det ju inte så (?) Ja jag tycker att det är inte fel att borsta med Hexarinse i förebyggande syfte om de luktar illa. För det blir svårare att tugga och inte bra med bakterier i kroppen. Det sprider sig ju från munnen tyvärr. Om de tappar framtänder så kan ju tungan åka ut hela tiden o det är ju inte så kul för hunden, även om vi kan tycka att det är lite gulligt...Hoppas Beckan får behålla sina tänder!

Anonym sa...

Det var inte roligt att läsa om lilla Essi och hennes problem.
Tänker på dig Cilla.
Kram

Anonym sa...

Tack för all info! SKa kolla upp det där medlet! Det beror inte på typ någon brist då? Jag är så ju en såndär alternativ-anhängare och gillar inte vanliga läkemedel..och vill gärna tro att allt går att lösa "den naturliga vägen". ;) Jag ska kolla med en bra kontakt som jag har - återkommer om jag får något bra svar!
Ha det gott!

Anonym sa...

usch jag tycker fortfarande att det är hemskt ! Tänker på er ! och som sagt, det har varit ett mycket sorgligt år det här ... och nu är även människor runt omkring mig allvarligt sjuka så jag tycker att allt känns helt hopplöst ... Men hundarna hoppar och studsar i stunden och det är väl det som skall räknas ! - Dorinda började löpa för första gången igår !!! ojoj, Michael fasar för julhelgen - det lär garanterat bli dans runt julgranen iallafall ;-)

Cilla sa...

Tack alla för snälla tillrop! Jag har oxå fått en hel del mail. Bla tips om att man kanske kan köpa Hexarinse billigare. Jag återkommer om det när jag vet. Ja Linnea jag är ju dålig på det där med brister o alternativmedicin så du får jättegärna återkopplan när du kollat upp det! Jag hörde oxå via mailen att dom ev kunde bli resistent mot Hexarinse och då är det ju ingen lösning i längden....Tack för att ni tänker på min lilla gris (ja hon går under namnet lilla grisen hemma, passande eller hur?) :)

Anonym sa...

Jag har nyss mailat dig, men glömde såklart fråga hur det är med Essis tänder nu? Har ni dragit ut några? Hur många och vilka? Usch jag fick samma problem som du fortare än jag hade tänkt mig... =(